PDS darmmanagement-programma
PDS staat voor Prikkelbaar Darm Syndroom. Ook wel bekend als een spastische darm.
Het is een veel voorkomende stoornis van het maag-darm-kanaal. De belangrijkste symptomen zijn buikpijn, problemen met de stoelgang (diarree, obstipatie of afwisselend), een opgeblazen buik, winderigheid en rommelen in de buik. Tevens kunnen er allerlei bijverschijnselen optreden zoals vermoeidheid, slaapproblemen of lage rugpijn. Deze klachten kunnen het sociale en seksuele leven verstoren.
Het is heel frustrerend als je heel veel klachten hebt en er uit allerlei onderzoek geen duidelijke oorzaak gevonden kan worden. Op zich is het fijn dat er medisch gezien niets aan de hand is, dus dat je gewoon gezond bent. Maar het voelt duidelijk anders. Medicijnen en dieetvoorschriften geven niet altijd het gewenste resultaat. De opmerking van artsen dat je er mee moet leren leven is dan geen prettige boodschap om te horen.
Deze klachten kunnen je leven behoorlijk beheersen. Leven met PDS is geen pretje en wordt door de omgeving vaak niet begrepen, waardoor er kans op een sociaal isolement bestaat.
Sinds 1996 is er in Nederland een PDS-darmmanagement-programma.
In deze behandeling richt ik me op:
- Lichamelijk herstel van de klachten;
- Het vergroten van het zelfvertrouwen en stressbestendigheid;
- Emotionele en gedragsmatige aspecten.
Er zijn allerlei nationale en internationale wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effecten van hypnotherapie op PDS klachten. Daar kwam uit dat voor ongeveer 80% van de mensen de behandeling goed werkte. Zij hadden geen klachten meer. Daarnaast ervaart nog eens 15% minder klachten en een verbetering van hun levensvreugde.
PDS bij kinderen
Er zijn steeds meer kinderen die last hebben van PDS. Kinderen kunnen vaak moeilijk aangeven wat er aan de hand is. Naast alle bovengenoemde klachten krijgen zij ook te maken met schoolverzuim. Leerkrachten weten niet goed wat ze met het verzuim en de gezondheidsklachten aan moeten. De kinderen kunnen beperkt meedoen met buiten spelen, familiebezoek, feestjes of sporten.
De ouders zijn vaak erg bezorgd en vragen steeds hoe het nu met de buikpijn gaat. Of ouders zeggen juist dat het kind zich niet moet aanstellen en gewoon moet doorgaan.
Er is ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van hypno- therapie bij kinderen met PDS. De onderzoeken laten zien dat de klachten helemaal kunnen verdwijnen of dat er een flinke vooruitgang te boeken is met hypnotherapie.
Uiteraard is het programma aangepast aan de leeftijd van het kind (vanaf 6 jaar) en krijgen ouders er ook een bepaalde rol bij.
Meestal is het kind na 5 a 6 sessies helemaal van de klachten af.